ETT “LITET” BIBLIOTEK

ETT “LITET” BIBLIOTEK

Här kommer några små tips på vad ett “kristet” bibliotek kan innehålla. En del av detta finns på min sida.

 

BIBLAR:

Här kommer några förslag på svenska översättningar som det är möjligt att få tag i.

1917 års översättning den gamla officiella översättningen något svår i språket med kan behövas som referens litteratur

Bibel2000 bör innehålla “textkritiska anmärkningar”, gör den inte det skaffa NOTBOKEN till Bibel2000. Översättningen skiljer sig emellanåt markant från andra bibelöversättningar, oavsett språk, därför att de inte följer den gängse grundtexten den så kallade “Masoretiska texten” (mt), som de flesta översättningar använder dock så inte Bibel2000 som emellanåt väljer andra handskrifter och ibland väljer uttryck som inte finns i några som helst handskrifter. Det gör att den i vissa fall skiljer sig radikalt från alla andra översättningar. Detta finns markerat i de “textkritiska anmärkningarna” vilket kan vara bra att veta. Dessa finns att läsa på > http://www.bibeln.se< /Den bör kompletteras med någon annan bibelöversättning/.

Folkbibeln GT är delvis en nyöversättning, men framför allt en bearbetning av 1917 års översättning medan NT är en helt ny översättning. Det kommer en reviderat NT och Psaltaren under hösten 2014.

Levande Bibeln är en parafras men finns också som Handbok för livet som innehåller en mängd med bakgrundsmaterial för en bibelläsare, kom i nytt ”format” under våren 2013.

Helge Åkesons bibelöversättning är knepig i svenskan men följer väldigt noga MT (se ovan)

Dessutom är det inte fel att ha någon engelsk: NIV mest använd/, NKJV revidering av King James Bible genom “ny” språkdräkt, NASB95 American Standard Bible (NASB), NT revideras 1963, hela bibeln kom 1971, ny upplaga med lätt moderniserat språk utkom 1995 och kallas allmänt NASB95. Det använt ofta för sin trohet till grundtexten, men är något svår i språket den från 1995 är lite enklare

HANDBÖCKER/ORDBÖCKER/UPPSLAGSBÖCKER:

Libris stora handbok till Bibeln den innehåller kommentar till alla Bibelns böcker och ger bakgrundsfakta til många saker man kan vara intresserad av, men finns inte på något förlag

Illustrerat Bibellexikon är slutsålt på förlaget sedan länge men är det mest gedigna på svenska man kan tänka sig, finns i dag bara på andra hands marknaden/ däremot finns den för nedladdning på >http://www.bibel.se< under fliken bibellexikon.

Fakta ordbok till Bibeln av Herbert Sundemo har några år på nacken men innehåller bra illustrationer användbara inte minst för barn och ungdom.